Motorbåtar

Båtliv har olika konnotationer för var och en, men om man frågar den genomsnittlige båtägaren vilken typ av båt de kör så är chansen stor att de svarar att de har någon typ av motorbåt. Seglingen har visserligen sin charm, men när det blåser åt fel håll – eller inte alls – och du är sugen på en tur på vattnet, så är motorbåten det snabbaste alternativet. Att känna vinden i håret när man susar fram på vattenytan har sin charm och dessutom har många motorbåtar utvecklats till att vara både eleganta och stilrena. Det finns dock lika många modeller av motorbåtar som det finns geometriska former, så om du är intresserad av att köpa en motorbåt gör du rätt i att lägga en stund på att ta reda på vilket typ av båt som passar dig bäst.

 

En av de vanligaste båtmodellerna, som sträcker sig alltifrån roddbåt till segel- och motorbåt, är snipan. En snipa är ofta klinkbyggd, vilket ger den dess karaktäristiska utseende. I sin konstruktion är snipan ingen avancerad båt, vilket också är dess största fördel eftersom den är enkel att manövrera och kräver inga märkvärdiga båtkunskaper för att ta ut på vattnet. På så sätt utgör snipan ett utmärkt förstaval av motorbåt för den som är intresserad av att bli båtägare men ännu inte hunnit skaffa sig någon större erfarenhet av sjölivet. Snipan kan antingen vara öppen eller ha en ruff och den fungerar bra om du vill ta en fisketur eller spendera några sköna timmar på sjön.

 

Om du har planer på att bege dig ut på en längre båtresa kan en daycruiser vara ett alternativt. Som namnet skvallrar om är det en båt som ofta används för dagsutflykter eftersom den har bra prestanda och kan komma upp i fina hastigheter, vilket gör den lämpar till att använda vid vattensporter som wakeboard och vattenskidor. Samtidigt är det en stabil familjebåt som gör det möjligt att avnjuta en god lunch på vattnet.

 

För den som har ännu högre krav på båten och vill göra utflykten till en minisemester kan det vara dags att plocka fram till det riktigt tunga artilleriet. Då är kanske en kabinbåt något för dig. Med en kabinbåt behöver du inte oroa dig för att väder och vind ska ställa till det eller att båten ska bli för trång efter en stund. Den är nämligen rymlig och har ofta så pass fina bekvämligheter att du och familjen eller vännerna utan problem kan spendera dagar – och nätter – på båten. En kabinbåt är därför ett utmärkt val av motorbåt om du vill upptäcka Sverige och världen till sjöss.

Motorbåtar 2

originmag