Max Salminen och Fredrik Lööf

Två av de mest kända seglarna i sportens historia – åtminstone på svensk mark – heter Max Salminen och Fredrik Lööf. Trots att de även har tävlat individuellt och trots att de var för sig räknas som stora idrottsmän är det ändå ovanligt att man hör deras namn separat. Istället är det nästan alltid i samma mening som seglarna nämns, vilket har sina tydliga skäl. Salminen och Lööf har nämligen tävlat med varandra i åratal och har därmed bildat ett radarpar som firat stora framgångar på internationella vatten. Deras seglingstriumfer är störst i landet och på meritlistan finns flera stora mästerskapsguld.

Fredrik Lööf är den rutinerade av de två. Han föddes 1969 och har därmed hunnit vara med i seglingssporten under flera årtionden. Han tog sin första medalj någonsin i ett stort mästerskap när han tävlade i OS i Sydney 2000. Då blev det brons i klassen finnjolle. Därefter har Fredrik Lööfs stora framgångar alltid kommit i klassen starbåt. Det är också i den klassen som Lööf och Salminen huvudsakligen har kamperat ihop, vilket gör den till något av deras specialitet. Totalt har det blivit 12 mästerskapsmedaljer för Lööf som därmed räknas till de mest framgångsrika svenska seglarna någonsin.Max Salminen och Fredrik Lööf 1

Max Salminen är nästan 20 år yngre än Lööf och räknas därmed till en av sportens ungtuppar. Han föddes 1988 och var bara 12 år när han fick se Lööf ta sin första mästerskapsmedalj. Då anade han knappast att han 12 år senare skulle stå med samme Lööf högst upp på prispallen och ta emot folkets jubel. I OS i London 2012 lyckades nämligen Salminen och Lööf vinna guld i starbåt-klassen – och de blev berömda idrottsstjärnor även för en bredare allmänhet mer eller mindre över en natt.

Nu har satsningen inför nästa sommar-OS 2016 i Rio de Janeiro inletts och Salminen och Lööf siktar förstås på att försvara sitt guld. Nu lär konkurrenterna vara beredda på vad de har att vänta sig av duon, men deras chanser att ta en ny seger bör vara goda. Båtarna som Salminen och Lööf använder sig av är små och lätta, men det finns också tävlingar med större båtar. De inkluderar exempelvis toalettstolar och kök.

originmag