Magnus Olsson

En av de mest legendariska seglarna inom svensk kappsegling var Magnus Olsson. Många menar att han var en av de största seglarna genom tiderna.

Olsson föddes 1949 i Stockholm, och har framförallt gått till historien för sina erfarenheter från off-shore racing. Han deltog under sin karriär i flera stora internationella seglingstävlingar, bland annat America’s Cup och Whitbread Round the World Race/Volvo Ocean Race. Den första gången han deltog i sistnämnda tävling, 1985-1986, gjorde han det med sångaren Simon Le Bon från gruppen Duran-Duran ombord. Tillsammans med resten av besättningen seglade de på båten Drum. Under samma tävling, men mer än tio år senare, 1997-1998, seglade han båten EF Language tillsammans med skepparen Paul Cayard. Med den ledaren för besättningen tog Olssons båt hem hela tävlingen. Sammanlagt deltog Olsson i Volvo Ocean Race (som innebär att man seglar jorden runt) fem gånger innan han till slut själv blev skeppare och fick en egen besättning. Under Volvo Ocean Race 2008-2009, ombord på Ericsson 3, kunde han så till slut delta i tävlingen som skeppare. Den gången vann hans båt inte hela tävlingen, men väl den längsta etappen någonsin i tävlingens historia, mellan Qingdao i Kina och Rio de Janeiro i Brasilien. Etappens sträcka var totalt 12 300 nautiska mil, och det tog Olsson och hans besättning 40 dagar, 5 timmar, 37 minuter och 57 sekunder att segla den.800px-Volvo_Ocean_Race_2009b

Det blev sista gången som Olsson deltog i Volvo Ocean Race. I april 2013 avled Olsson på Lanzarote efter att ha drabbats av en stroke. Efter hans bortgång hyllades Olsson i medier och av seglarvärlden, framförallt av chefen för Team SCA, Richard Brisius, som Olsson arbetade för. Förutom Olssons bedrifter inom off-shore-segling betonade Brisius Olssons personliga egenskaper, som att han ”var en helt unik man som likt ingen annan gav energi, humor och kärlek till alla runtomkring sig”. Brisius fortsatte med att säga att Olsson ”betydde enormt mycket för så många människor världen över” och att han själv skulle bära med sig Olssons arv för all framtid – liksom många andra i seglingsvärlden kommer att göra.

Om du vill veta mer om Magnus Olsson eller om kappsegling kan ett kanalpaket från Canal Digital vara att rekommendera. Då får du nämligen tillgång till en mängd tv-kanaler, som bland annat sänder dokumentärer.

originmag