Kända segeltävlingar

En segelentusiast som vill se de bästa inom sporten drabba samman för att utse en vinnare har många högtidstillfällen att se fram emot under en säsong. Visserligen finns här inget världsmästerskap som i fotboll eller något World Cup som i ishockey, men kappseglingen har sina egna motsvarigheter som väger minst lika tungt i prestige inom sporten. Många har tävlingarna inkluderar deltagare från hela världen medan andra är mer geografiskt begränsade och syftar till att kora en vinnare inom ett land eller en region. Gemensamt har tävlingarna att de har vuxit sig allt större i takt med att fler tävlande vill ställa upp, vilket har lett till att sponsorer har lockats till sporten – och nu direktsänds många av tävlingarna på stora tv-kanaler framför en miljonpublik.

 

En av de tävlingar som är mest kända för oss i Sverige är Volvo Ocean Race. Det beror dels på att huvudsponsorn och ägaren av tävlingen, Volvo, är ett känt varumärke med stark svensk tradition; dels att målgången faktiskt då och då sker i en svensk hamn. Loppets rutt förändras nämligen för varje upplaga och det är först när rutten har fastslagits som deltagarna och åskådarna vet var start och mål är. Nästa gång som deltagarna går i mål, 2015, gör de det i Göteborg, vilket ger svenska segelintresserade en möjlighet att se segling i världsklass live. Volvo Ocean Race sträcker sig över hela världen, vilket gör det till en nödvändighet att dela upp tävlingen i nio till tio delsträckor. Ändå är Volvo Ocean Race en av de mest krävande utmaningarna som finns och många båtar har tvingats avbryta tävlingen i förtid genom åren.

 

En annan seglingstävling med långa anor är America’s Cup. Den anordnades för första gången i mitten av 1800-talet och har sedan dess anordnats med mer eller mindre jämna mellanrum. Det unika med America’s Cup är att det i första hand handlar om två båtar som ställs mot varandra i en duell. Den regerande mästaren blir nämligen utmanad av en utmanare, som försöker sno åt sig titeln. På så sätt är America’s Cup en utmärkt tv-sport eftersom det är enkelt för tittaren att hålla reda på vad som sker i tävlingen.

 

Den segeltävling som är mest känd för allmänheten är ändå OS. Här finns flera olika grenar som varierar efter vilken typ av båt som seglarna ställer upp med. Star, 470, Finnjolle och Laser Radial är namn på några av grenarna som fanns med i den senaste sommarolympiaden i London 2012. Svenskarna Fredrik Lööf och Max Salminen blev folkkära över en natt tack vare sin guldmedalj i Star-klassen, där de slog en brittisk och en brasiliansk besättning som blev tvåa respektive trea i tävlingen.

Kända segeltävlingar 1

originmag