Båtmotorer

En båtmotor är en motor som används på motorbåtar eller segelbåtar. Båtmotorn finns dels som utombordare, vilket innebär att den monteras på akterns reling, men även som inombordare, då placeras motorn i ett motorrum. När man ska välja båtmotor behöver man beakta båtens storlek och användningsområde så att man välja en båtmotor med rätt effekt. Utombordsmotorer finns från 2 hk upp till 350 hk medan inombordsmotorer kan fås med större effekt. De vanligaste märkena på den svenska marknaden är Johnson, Evinrude, Suzuki, Mercury och Yamaha för utombordare. För inombordare är det VolvoPenta och MerCruiser som är marknadsledande.

Utombordare är kolvmotorer som finns som tvåtaktare eller fyrtaktare och är antingen drivna på bensin eller diesel. Inombordsmotorer har vanligtvis 4 cylindrar, men det finns även motorer med 6 och 8 cylindrar. En tvåtaktsmotor släpper ut betydligt mer avgaser än en fyrtaktsmotor, som dessutom är mer bränslesnål. Idag har nästan alla motorer direktinsprutning vilket bidrar till mindre avgaser.Båtmotorer 22

Varje år när säsongen är över behöver man serva sin båtmotor, precis som man behöver underhålla sin båt. Man behöver granska propeller och packningar och byta ut vid behov. Oljan, tändstift och filter behöver också bytas efter varje säsong. Instruktioner om hur man servar sin båtmotor finns i den handbok som medföljer båtmotorn. Man kan även få hjälp att serva motorn på en verkstad om man inte har möjligheten att utföra servicen själv. Precis som bilar kan trimmas med bland annat dieseltrim så kan även de flesta båtmotorer trimmas. En trimning innebär att man får ut mer effekt ur motorn samtidigt som den blir mer bränslesnål.

Båtmotorer är dyra och därmed även mycket stöldbegärliga. År 2013 stals cirka 2 700 utombordare i Sverige, vilket är en siffra som stadigt ökar varje år. Båtmotorerna säljs sedan på begagnatmarknaden eller förs utomlands för försäljning. För att inte bli av med sin båtmotor så är det bra att man vidtar några åtgärder i förebyggande syfte. Man kan använda stöldlås, larm och även märka sin motor. Detta försvårar för tjuvarna att dels montera av motorn men även när de ska sälja den. Om man är medlem i en båtklubb är det värt att man går samman för att tillsammans hjälpa till att bevaka varandras båtar. Polisen, försäkringsbolagen och Larmtjänst har även ett samarbete kring ett program som kallas för Båtsamverkan där man får råd och tips om hur man skyddar sina båtar och båtmotorer så man slipper de trista stölderna, som kan förstöra hela semestern.

Taggar × × × × ×
originmag